fredag 7 februari 2014

Mabul, en liten ö sydväst om staden Samporna på Borneo

Efter 6 timmars bussresa från Sandakan anlände vi till Semporna och Scuba Junkies upphämtningsplats strax innan kl två den 30 jan.
Halv tre avgick båten ut till Mabul där vi bokat boende och ett antal dyk de närmaste fem dagarna. Jag skriver först och lägger sedan in ett antal bilder från dels ön och dels några dyk som jag gjorde med redan nämnd norrman!
Första dagen var ganska blåsig och Åsa fick en tuff start på sin dykkurs. Den blev inte riktigt klar men vi hade härlig snorkling tillsammans en av dagarna. Själv gjorde jag 11 dyk på fyra dagar. Så många dyk på så få dagar har jag aldrig gjort tidigare, men det var riktigt kul och vi har sett massor av olika koraler samt fiskar, krabbor, skaldjur, sköldpaddor och nutrians. Små varelser som finns i hur många variationer som helst.
Ön ligger en timmas båtfärd från Semporna och Scuba Junkie var en av två dykföretag på ön. Bra boende, god mat och dryck och en egen strand att slappa på gjorde att vi hade några sköna dagar till havs! Dykningen var i centrum och dagarna gick därför åt till i stort sett det. Och just så var det ju tänkt! Jag har redan berättat om ett av dyken och det blev lite dramatiskt. För övrigt gick alla dyk bra med en del ström då och då. En halv timmas färd från Mabul,med Scuba Junkies dykbåt ligger ön Sipadan. Den är världskänd för sina otroligt vackra korall rev och den kände franske undervattensfilmaren Jacques Cousteau har sagt att det är den bäst bevarade dykplatsen på 2000 talet. Och vi blev inte besvikna. Jag har dykt på en del platser men detta var de i särklass vackraste koraller jag sett live! Några större arter av fisk har jag sett på andra ställen men mångfalden på Sipadan var enorm. Ön är ET naturreservat och de företag som får dyka där har bara ett visst antal dyk om dagen. Det gör att man måste boka dyk där med något av företagen långt i förväg. Jag hade bokat hemifrån med Scuba Junkie flera månader tidigare. Vi gjorde fyra dyk där och hade lyckan att ha bra väder och goda siktförhållanden. Nu ska bi se om det går att lägga in lite bilder.

En glimt av Mabul från vår lilla terass.


Några fingerkoraller med inslag!


En revan som vilar på botten.


Nyfiken Green Turtel i närbild.

Vajande vita sjögräskoraler.

Har glömt namnet men visst är de fina!

Vi simmade igenom ett jättestim av baracuddor. Det var som en vägg och de rörde sig i virvlar. Vi lyckades hänga efter dem i ingefär en kvart.


Vi såg också ett gäng papegojfiskar. Visst har de roliga huvuden med bulan i pannan!


Och här gör jag ett fånigt försök att nudda någon av papegojfiskarna...

Man blir lite småtrött efter ett dyk. Skönt att blåsa luft i västen och flyta omkring lite i väntan på dykbåten!

Sedan när man kommer tillbaka till ön är det skönt att koppla av i hängmattan med en Blue lagun!

Ja, ja man ska vara försiktig med alkohol i samBand med att man dyker men en liten drink är helt ok. 
Lätt att förstå att vi var nöjda med vistelsen på Mabul som förresten ligger i Celebes Sea, en västlig del av Stilla Havet.
I morgon reser vi vidare mot Kambodja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar